Localitatea ROGOZ este aşezată în centrul Depresiunii Lăpuşului ca localitate ce aparţine de oraşul Târgu Lăpuş din anul 1968 alaturi de celelalte 13 localităţi, la o distanţă de 51 Km faţă de reşedinţa judeţului MARAMUREŞ, Baia Mare.
Este învecinată cu localităţile: Libotin, aparţinând comunei Cupsenie, comuna Lăpuş, Suciu de Jos aparținând comunei Suciu de Sus, Dămacuseni, Dobric și Targu- Lapus.
Localitatea este atestata documentar in 1488, in perioada 1475-1533 a aprtinut tinutului Ciceului, ca proprietate a voievozilor moldoveni Bogdan si Stefan cel Mare.
Populatia este majoritar formata din romani, alaturi de acestia conlocuind etnia maghiara.
Din punct de vedere economic activitatea principala o reprezinta cresterea animalelor si cultura plantelor: porumb, cartof si plante furajere.
Alaturi de acestea localnicii sunt incadrati in unele unitati economice existente, avand ca activitati de baza fabricarea painii, prelucrarea lemnului , materiale de constructii ; o mare parte fiind plecati la munca in strainatate. Primele forme de invatamant au fost constituite din invatamantul confesional 1865, iar din 1915 s-a organizat in sistemul scolar de stat. Incepand cu 1956 s-a trecut la sistemul scolar de 7 ani, iar din 1965 devine Scoala cu clasele I-VIII Rogoz, avand in medie anual 215 elevi, acesteia fiindu-i arondate si gradinita cu program normal Rogoz.Cele două unităţi sunt amplasate în partea de sud a localităţii . Distanţa parcursă de elevi de acasă la şcoală este cuprinsă intre 0,5-2 km, fiind şcolarizaţi şi copii de naţionalitate română din localitatea Dămăcuşeni.